Smaka på Falkenberg - norra - 19 sep - Skördetid i Halland

Visit Halland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla besökare att göra detsamma.

Välj en sida

Smaka på Falkenberg

NORRA RUNDAN – 19 sep

SMAKA PÅ FALKENBERG – NORRA | 19 SEP

Upplev en smakrik cykeltur i lugnt tempo från Falkenbergs centrum, längs havet och vidare till trakterna runt Olofsbo och Glommen. Längs vägen stannar du hos några av alla de mat- och dryckesentreprenörer som tillsammans har satt Falkenberg på Sveriges matkarta. Du får höra deras berättelser samtidigt som får smaka på unika produkter och ta del av deras bästa recept.

VÅRA STOPP

Start/Mål: Åsikten
Vi samlas på den vackra plasten Åsikten som ligger precis vid Tullbrons fäste och den brusande Ätran (och vid entrén till Grand Hotel och Harrys Falkenberg). Här finns cykel att hämta ut om du hyrt en. Du får all info och karta som du behöver för din tur.

1. Sia Glasscafé
Som första stopp, bara ett stenkast från starten rullar du förbi glasscafét på Rörbecksplatsen. SIA Glass är Sveriges äldsta familjeföretag med hjärtat i Slöinge. Här görs alltid gräddglass av färsk grädde från tre svenska gårdar, inklusive den egna Berte Gård, alltid med råvaror av högsta kvalitet. På dagens första stopp blir det ett par kulor glass med tillbehör för att få god energi inför cykelturen norrut upp mot Glommen.

2. Gårdsbutik Thuresson
Från Falkenbergs centrum är du snart på Kattegattleden och följer den norrut. Strax innan Glommen viker turen av inåt landet till dagens andra stopp. Gårdsbutik Thuresson är ett riktigt paradis för köttälskare. Här kan du handla från Hallands största köttdisk som är fylld med närproducerat kött från gårdarna runt omkring. Här finns även egentillverkade charkdelikatesser, ostar färdigmat från eget kök, catering, närodlade grönsaker och mycket mer. Du blir bjuden på smakupplevelser från några av gårdsbutikens härliga delikatesser. Jeanette och Pierre berättar om hemligheten bakom att lyckas med en gårdsbutik mitt ute på landet. De delar också med sig av sina bästa grilltips!

3. Hule trädgård och musteri
Nu är det inte långt till nästa stopp nämligen Hule Trädgård och Musteri, en småskalig odlare av ätbart och blommor i en gammal handelsträdgård. På höstkvisten öppnar de sitt gårdsmusteri där äpplen förvandlas till ljuvlig äppelmust. Det är just äppelmust du kommer att få smaka här och du får också chans att strosa runt i äppelträdgården och gårdens mysiga växthus en stund.

4. Flip Flop Beach Bar & Rooms
Turen går vidare från Glommen till Olofsbo på den vackra Fyrleden. På stranden i Olofsbo ligger Flip Flop Beach Bar and Rooms, närmre havet går inte komma! Här bjuds det på ett matigare stopp där det också finns möjlighet att köpa till alkoholhaltig dryck.

5. Agerörs Kustbryggeri
Efter en väldigt vacker etapp från Glommen mot Olofsbo, på den så kallade Fyrleden, kommer du åter ut på Kattegattleden och nästa stopp är på Agerörs Kustbryggeri, ett hantverksbryggeri med fokus på god öl och bra råvaror. Här får du träffa Per och han kommer att berätta om processen och självklart får du också provsmakna öl. Allmänt ölprat är också något som alltid går hem på det här stoppet.

6. Suseå Choklad
Efter att ha gjort ett avstick från Kattegattleden, till Skogstorp, kommer du snart fram till Suseå Choklad. Här sker småskalig tillverkning av praliner, kolor och konfektyr. Här blir det en presentation av Suseå Choklad och du får förstås provsmaka choklad och några av deras praliner.

7. Harrys
Så är du tillbaka i Falkenberg och precis där starten gick är det nu avslutning i form av en gemensam After Bike på Harrys. Ta en öl, eller annan dryck (1 st dryckesbiljett ingår) och sträck ut benen. Häng kvar så länge du vill!

Bra att veta

Start & Mål: Åsikten, Ågatan vid Tullbron (mot Harrys Falkenberg). Obs! Begränsat antal platser per starttid.

Cykling: Rutten är ca 30 km. Tidsåtgång ca 6 timmar men varierar klart beroende på cykeltempo och hur länge en stannar på stoppen. Till stor del går rundorna på avgränsade cykelbanor, men det förekommer också partier på lite större vägar men med mindre trafik.

Tips: Det kommer att finnas många läckerheter att handla under vägen så tag gärna med rejäl cykelkorg och kylväska.

Hyra cykel: Bokas direkt på www.rentabikehalmstad.selänk till annan webbplats och levereras till start och lämnas vid mål. Finns flertalet olika modeller, från 250 kr. Utkörningsavgiften ingår i biljettpriset.

Pris: 575:-/person. I priset ingår sju stopp med berättelser om lokalt mathantverk. Smakprovning blir det på de olika ställena varav ett är ett lunchstopp. Under dagen finns specialerbjudanden framtagna liksom olika tävlingar.

Arrangör: Villa Surf Gardenlänk till annan webbplats

Smaka på Kattegattleden: Smaka på Falkenberg är en del av Smaka på Kattegattleden, som är ett härligt sätt att upptäcka en av Europas finaste cykelleder.

Reservation för ändringar.

SNABBFAKTA

Smaka på Falkenberg – norra rundan – är en del av Smaka på Kattegattledenlänk till annan webbplats som är ett härligt sätt att upptäcka en av Europas finaste cykelleder.

Pris per vuxen: 575 kr

Start/stopp: Åsikten, Falkenberg

Längd: ca 30 km

Tidsåtgång: 6 timmar